/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Kincsem Park és újra Auteuil

Írta: Kovács Botond.

Léon de Berteux

Kincsem Park (2017 stpk, Turgeon – Baracoa, Royal Applause) istállójában egy másodpercre sem állt meg a munka. Amint ígértük, ismét hírt adunk Louisa Carberry idomítottjáról. Ugyan legutóbb nem jött ki jól a lépés, de egy apró fiaskó nem rettenthet vissza egy kitűnő, Grand Steeple-Chase de Paris nyerő trénert.
Kincsem Park ismét starthoz áll Auteuil-ben, 2021. május 8-án. Ezúttal Raymond-Lee O’Brien kap lehetőséget Carberry asszony saját tenyésztésű kancáján, közvetlenül a Kincsem+ futam után a 3500 méteres, 47 ezer euró összdíjazású Prix Vanille-ben. Mi sem természetesebb, hogy a versenyre hazai fogadók is játszhatnak fogadóirodákban, szerződéses kirendeltségeinkben és az interneten.

III. Sándor

Hazafias kötelességünknek éreztük, így utánanéztünk a Prix Vanille-nek. A futamot Léon de Berteux gróf, a XIX. század ismert aranyifja remek kancájáról, a Grande Course de Haies d’Auteuil nyerőjéről nevezték el, aki 1889-ben jeleskedett a máig futott Group 1-es futamban. Hadd helyezzük történelmi távlatba az eseményeket. Habsburg Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő ekkor vetett véget életének. Londonban megszületett Charles Spencer Chaplin színművész, a felvidéki Tildy Zoltán, a Második Magyar Köztársaság első államfője, és a mai Felső-Ausztriában Adolf Hitler. Örök nyugovóra tért az angol James Prescot Joule, akinek nevét fizika órán zsül-ként ejtik a bölcsész jelöltek. A Coca-Colát ebben az esztendőben alapította John Stith Pemberton. Ne próbáljuk tagadni, volt valami a levegőben.

A fentiekről mit sem sejtető Comte de Berteux-nak Normadiában volt ménese, és azzal is büszkélkedhetett, hogy a brit Jockey Club tagja volt egyetlen másik gall honfitársával együtt. Angliában abban az időben szinte lehetetlen volt bekerülni a tiszteltre méltó egyletbe külföldiként, de megjegyezzük, Festetics Tasziló neve máig ott ragyog a regiszteren. Nagyon halkan említjük, III. Sándor orosz cár, és II. Lipót belga király csupán tiszteletbeli tagságig vitte.

Luczenbacher Miklós

Természetesen, fellapoztuk a Vadász és Versenylapot. Az alábbi bejegyzést találtuk a korszakból: „A newmarketi telivér árverés négy és fél napig tartott; ott volt az angol sportvilág, ugy délamerikai vevők, Francziaországból gróf Berteux, Vicomte d’ Harcourt és Deschamps, Németországból Ulrich, Oertzen, tőlünk gróf Batthyány Elemér, herczeg Esterházy Lajos, Luczenbacher Miklós ur. Kalapács alá került 884 drb telivér, befolyt értök 140980 guinea.”

Így állunk Kincsem Park következő futása előtt. A szívünkhöz közel álló kanca pályafutásáról folyamatosan tájékoztatjuk Olvasóinkat.

SHARE THIS