/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Kincsem Handicap Goodwoodban

Írta: Kovács Botond.

Idén is kezdetét vette West Sussex grófságban a híres míting, amelyet Glorious Goodwood néven ismer a nemzetközi sportélet. A versenysorozat alkalmával számos élvonalbeli futamot rendeznek, mi azonban most a Kincsem Handicapre hívjuk fel kedves Olvasóink figyelmét.

Charles, Duke of Lennox

A Charles Gordon Henry Lennox, Richmond 11. hercegének tulajdonában lévő festői szépségű pálya nagy valószínűséggel a világ egyik legszebb versenytere. Számunkra azért is kedves e helyszín, mert Kincsem itt nyerte a Goodwood Cupot 1878-ban. A krónikák feljegyezték, hogy a 3/1-en jegyzett Hungarian Wonder két hosszat vert Eliah Madden kezében az 5/4-en álló favoritra, a Brighton Cup, a Chester Cup és a Doncaster Cup nyerőjére, Pageantre (a Chester Cupot előző évben is az övél lett). Itt említjük meg, hogy ez volt Kincsem egyetlen versenye, amelyben nem odds-on favoritként indult. Az odds-on szakkifejezés azt jelenti, hogy a ló győzelmi esélye oly magas, hogy csak kisebb nyereményt mernek ajánlani a bukmékerek, mint maga a feltett tét (a feltett tét természetesen visszajár). Pageant tehát odds-on favoritnak számított a maga 5/4 kurzusával.

Fred Archer

Kevesen tudják, de Goodwood nem csak Kincsem sikere miatt kedves a magyar szívnek. Ugyanezen a napon, 1878. augusztus 1-n, a Molecombe Stakesben állt starthoz Festetics Tasziló herceg (akkor még csupán gróf) név nélküli kétéves ménje Fred Archerrel, aki rácáfolva 100/15-ös kvótájára, fényes sikert aratott. A derék gróf a győzelem emlékére Molecombe-nak nevezte el a Cambuscan – Honey Bee származású, és addig név nélkül futó telivért. Ez azonban még nem minden. Szót kell ejtenünk Galántháról (1876 pm, Cambuscan – Voltella, Voltigeur) is, aki közeli harmadik lett Rayon d’Or mögött a Lavant Stakesben július 31-én. Rayon d’Orból remek ló lett. Egy évre rá megnyerte a St. James’s Palace Stakest, a Sussex Stakest, a Champion Stakest és a St. Legert, és négyévesen elhódította a Prix du Cadran trófeáját.

A galántai gróf Esterházy család kastélya Tallóson

Galánthát Esterházy Antal gróf tenyésztette, én annak a Tallósnak volt teljes testvére, aki Alexander Baltazzinak Norddeutches Derbyt nyert, valamint második lett Kincsem mögött a Preis des Jockey Clubban (Osztrák Derby), negyedikként ért célba Chamant mögött a newmarketi 2000 Guineas-ben (1877), ötödik helyen végzett Isonomy mögött a Cambridgeshire Handicapben (1878), és megnyerte a Grosser Preis von Badent (1880). A magyarok sikereitől volt hangos Anglia a nyár derekán! Valószínűleg az sem kerülte el nagyvilág figyelmét, hogy 1878. július 29-én az Osztrák-Magyar Monarchia megkezdi Bosznia és Hercegovina megszállását. A hadmozdulat komoly konfliktusok és nemzetünkre nézve sorsfordító események magvát veti el.

William George Frederick Cavendish-Scott-Bentnick

Goodwoodal kapcsolatban megjegyzünk még egy érdekességet. Ha hihetünk a szóbeszédnek, itt vezették be a zászlós indítást Lord William George Frederick Cavendish-Scott-Bentnick javaslatára. A lóversenyrajongó főrend, aki a Konzervatív Párt parlamenti padsorait erősítette, a legenda szerint azért nyomott piros zászlót az indító kezébe az 1830-as években, mert az illető dadogott, és nehezére esett túljutni az Attention! (Figylem!) felszólításon. Sok volt az abstart, ezért az új, később mindenhol átvett szabály szerint a felemelt zászló hívja fel a lovasok figyelmét az indításra, és a lecsapott zászló jelenti az érvényes startot.

George Osbaldeston

Nem tudjuk megállni, ezért lejegyezzük, Lord Cavendish-Scott-Bentnicket kora ismert aranyifjaként tartották számon. Apja Portland hercege volt, ezért megengedhette magának, hogy minden nap új selyemnyakkendőben jelenjen meg, és több tucat lovat tartson tréningben Goodwoodban. Emellett vagyonokat költött szerencsejátékra. Rendkívül lobbanékony természetű ember hírében állt, így nem csoda, hogy életében többször párbajozott. Egy alkalommal annyira könnyelmű volt, hogy szándékosan a levegőbe lőtt, mert nem tudta, hogy a kihívó fél, az egyébként szintén parlamenti képviselő George Osbaldeston, remek céllövő. A Squire becenéven ismert honatya, aki remek úrlovasnak számított és számos versenyt nyert, azonban szintén nem akart kioltani ellenfele életét, ezért egy jól irányzott lövéssel lelőtte a fejéről a kalapot.

Robert Peel

Portland idős hercegének ekkor telt be a pohár. 1846-ban felszólította fiát, hogy adja el a lovait, és foglalkozzon választókerülete, King’s Lynn ügyeivel. Az ifjú lord engedelmeskedett, jelképes összegért megszabadult lovaitól, és onnantól kezdve csak a politikának élt (az előző tizennyolc esztendőben egyszer sem szólalt fel a parlamentben). Lett is eredménye, mert az akkor még szárnyait bontogató későbbi miniszterelnökkel, Benjamin D’Israelivel megbuktatták saját pártjuk miniszterelnökét, Robert Peelt, amelynek pártszakadás lett a vége. A csélcsap lord két évre rá, rejtélyes körülmények között, negyvenhat évesen hunyt el apja birtokán, séta közben.

William Buick és Qaader

Nézzük azonban mi történt mi történt a zöld gyepen a Kincsem Handicapben! A hároméves lovaknak 2000 méterre kiírt futamban tizenegy telivér állt starthoz. A néhai Hamdan Al Maktoum sejk örökösei, akik Shadwel Estate Company Ltd. néven futtatnak három lovat neveztek. Biztosra akartak menni, és bejött a számításuk, ők zsebelhették be a győztesnek járó 38 ezer font sterlinget a 8/1-an jegyzett Qaader (2018 pm, Night Of Thunder – Redinha, Dansili) és William Buick jóvoltából, sőt, a második díj is az övék lett Alfaadhel és Jim Crowley erőfeszítései révén. Az első helyezett ló Mark Johnston, a második Roger Varian istállójában készül versenyeire. Harmadikként Aerion Power ért célba az egykori championnal, a brazil Silvstre De Sousával. A favorit Patient Dream negyedikként, Forest Falcon, a névrokon unokaöcs Handan Al Maktoum lova ötödikként ért célba. Őket King Frankel, Fast Steps, Dingle, Mr Excellency, Pure Bubbles és Taraashoq követte.

Így emlékezett Goodwood a verhetetlen csodakancára 2021-ben.

SHARE THIS