/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Dewhurst Stakes, New Market – ismét a magyar szál (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Nagy várakozás előzte meg az idei Dewhurst Stakest, Nagy-Britannia legfontosabb, kétéves telivérek számára kiírt versenyét. A newmarketi Rowley Mile-on 7 furlongos, vagyis 1400 méteres távon állt starthoz a bombaerős mezőny.

Méncsikaja

A nagydíjat 1875-ben Thomas Gee, az East Sussex grófságbeli Dewhurst Stud tulajdonosa alapította, a futam eredeti neve Dewhurst Plate volt. Mi, magyarok hálásak lehetünk a derék tenyésztő-futtatónak, hiszen az első Dewhurstöt a Baltazzi fivérek pej ménje, a magyar Epsom Derby-nyerő, az akkor még csupán Mineral colt néven futó Kisbér nyerte. Ígérjük, egy alkalommal hosszan írunk majd a regényes életű Baltazziakról, akiknek élettörténete Konstantinápolyból indulva Budán és Pesten át, Anglián keresztül a kontinens megannyi államát érintette.

Maradjunk azonban annyiban, hogy a Vadász- és Versenylap 1875. évi kiadásában a magyar győzelem után megjegyzi: „Az Epsom Derby a jövő évben május 31-re van kitűzve. Baltazzi Aristid úr, kinek Buccaneer Mineral méncsikaja egyik főkedvencz e futamra, megígérte, angol lapok szerint, hogy addig nevet ad neki.” Ma már tudjuk, a névadás csak a derby után történt meg.

Chamant

Közel másfél évszázad tapasztalata azt mondja, a Dewhurst Stakes hősei a klasszikus futamokban is remekelnek. Ideértve Kisbért, nem volt ez másként a többi három nyerővel sem: Chamant (1877 – 2000 Guineas), Pilgrimage (1878 – 2000 Guineas, 1000 Guineas), Wheel of Fortune (1879 – 1000 Guineas, Epsom Oaks).

Az elmúlt évek négy szupersztár nyerője St. Mark’s Baslica (2021 – Poule d’Essai des Poulains, Prix du Jockey Club), Churchill (2017 – 2000 Guineas, Ír 2000 Guineas), Dawn Approach (2013 – 2000 Guineas) és a verhetetlen Frankel (2011 – 2000 Guineas) is a fenti állítást igazolja.

El Gran Senor

A Dewhurst Stakesben emlékezetes győzelmet aratott még Hyperion (1932), Pinza (1952), Nijinsky (1969), Mill Reef (1971), The Minstrel (1976), El Gran Senor (1983), Teofilo (2006) és Rock Of Gibraltar (2011).

Idén négy veretlen csikó állt starthoz Newmarketben, akik közül Mohamed Al Maktoum sejk Native Trailje volt a toronymagas favorit (5/6). Nem csoda, hiszen három futásból a másodikat a Group 2-es Superlative Stakesben abszolválta sikeresen, majd Group 1-ben is bizonyított, amikor rendkívül magabiztosan 3 ½ hosszal nyerte a Vincent O’Brien National Stakes a Curragh gyepén.

Bayside Boy

A másodfavorit Bayside Boy-nak (9/1) sem kellett szégyenkeznie kétéves teljesítménye miatt. Doncasterben megnyerte a Group 2-es, Champagne Stakest, és Newburyben éppen csak kikapott a Listed Denford Stakesben. A Juddmonte Farms színeit Straight Answer (6/1) képviselte, aki szintén makulátlan teljesítménnyel kentrézett a starthoz. Két nyert versenyéből a másodikat Listed szinten teljesítette Fairyhouse-ban. A negyedik veretlen induló Glounthaune (20/1) volt, igaz, ő csupán egyetlen futamban állt starthoz korábban.

Dubawi Legend (12/1) egy győzelmet és egy Group 3-as harmadik helyet, Berkshire Shadow (22/1) egy Group 2-es győzelmet (Ascot, Coventry Stakes), és egy Group 2-es második helyezést (Goodwood, Vintage Stakes), Dhabab (12/1) egy kisebb győzelmet, és a legrutinosabbnak számító Go Bears Go (11/1) egy Group 2-es győzelmet (Curragh, Railway Stakes), egy Group 2-es második helyezést (Ascot, Norfolk Stakes) valamint egy Group 1-es harmadik helyet (Curragh, Phoenix Stakes) tudott felmutatni.

William Buick

Nézzük a versenyt! A nyolc csikó egykettőre beállt a startgépbe, és jól indult. A Charlie Appleby idomításában álló favorit Native Trailbe William Buick kitűnő érzékkel és alig észrevehetően belefogott, majd a külső barrier felé irányította. A hamar talpon lévő mezőnyben senki sem teketóriázott, egyből látszott, semmi helye a taktikának, idén is a lovak és a zsokék szíve dönti el a remek tempójú verseny kimenetelét. Dubawi Legend erősen pullozott a vezető Straight Answer mögött, Native Trail késlekedés nélkül megtalálta helyét mögöttük. Alighanem James Doyle szemét is kihúzhatta Dubawi Legend, mert 500 méterrel a cél előtt már őket láttuk elől. Native Trail kitartóan üldözte a párost, és négyszáznál egy merész irányváltással támadásba lendült. Straight Answer eldobta a vasat. A Dubawi Legenden kuporgó James Doyle-t ez cseppet sem zavarta, és gyorsított. A távoszlopnál még ők látszottak elől, de a favoritban több erő volt.

Native Trail

Csapkodtak a prakkerek. Kis jóindulattal elmondhatjuk, hogy mindkét küzdelemben lévő lovas hetet ütött, tehát betartották a brit szabályt. (Persze Magyarországon mindezért teljesen jogosan lekapták volna őket a tíz körmükről.) Száz méterrel a cél előtt már tisztán látszott, hogy Native Trail (2019 pm, Oasis Dream – Needleleaf, Observatory) a jobb, aki végül a járvány után ismét megtelt newmarketi lelátó publikuma előtt biztosan nyerte a versenyt.

Az alábbi linkre kattintva a futam megtekinthető:

 

SHARE THIS