/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

„És nemzetközivé-é-é-é lesz…” – International Stakes, York 2022 (videóval)


Írta: Kovács Botond.

Leslie Petch őrnagy

A brit versenykalendárium egyik legfontosabb versenyét láthatták a turf-barátok Yorkban az Ebor Festivalon, ma futották az International Stakest. A nagydíj csupán ötven éves, ami a szigetországban szinte újnak számít, távja egész pontosan 2061 méter (1 mérföld, 2 ½ furlong és 56 yard), kis jóindulattal a Kisbér Díjhoz hasonlíthatnánk. A hároméves és idősebb lovaknak kiírt Group 1-es futam az éves versenyprogram egyik csúcspontja.

A nagydíjat a yorki pályafelügyelő, Leslie Petch őrnagy, a dunkerque-i csata (1940) hőse javaslatára alapították, bár kötve hisszük, hogy a derék veteránnak a nemzetközi munkásmozgalom ügyének előmozdítása járt a fejében. Első nyerője Roberto volt, akit a legendás Vincent O’Brien nyergelt fel, és a panamai származású Braulio Braeza lovagolt. Megjegyezzük, hogy Braeza volt az első latin-amerikai zsoké, aki Kentucky Derbyt nyert 1963-ban Chateaugay-val. Azért is emlékezetes az első International Stakes, mert az Epsom Derby-győztes Roberto mögött Brigadier Gerard ért célba. A kitűnő telivért a XX. század legjobb brit lovaként emlegetik, tizenöt futás után veretlenként állt starthoz Yorkban, ám életében először kikapott (utána még kettőből kettőt nyert, tehát szinte makulátlan a pályafutása).

Dahlia

A híres győztesek közül kiemeljük az amerikai tenyésztésű, világutazó Dahliát, a lóversenyzés történetének első kancáját, aki 1 millió dollár feletti életnyerménnyel rendelkezett. Több francia nagydíj után megnyerte az Ír Kancadíjat és a Washington, D. C. Internationalt (1973), kétszer a King George VI & Queen Elizabeth Stakest (1973, 174), a Grand Prix de Saint-Cloud-t (1974) és kétszer az akkor még Benson and Hedges Gold Cupként ismert Internationalt (1974, 1975).

Pat Eddery

Assert 1982-ben hódította el a trófeát minden idők legsikeresebb ír lovasával, Pat Edderyvel, miután diadalmaskodott a Prix du Jockey Clubban (Francia Derby) és az Ír Derbyben. Érdekességként megjegyezzük, hogy 1981-ben és 1983-ban is Eddery nyerte az International Stakest Beldale Flutterrel, illetve szintén Prix du Jockey Club-nyerő Caerleonnal. Sőt, az sem érdektelen, hogy Assert és Caerleon a nemzetközi turf akkori milliomos fenegyereke, Robert Sangster színeit vitte, ám az előbbi lovat David O’Brien, utóbbit világhírű apja, Vincent O’Brien trenírozta. Hadd mondjuk el azt is, hogy Pat Eddery áll a brit-ír örökranglista második helyén 4632 győzelemmel Sir Gordon Richards mögött.

Singspiel

Az 1990-es évek nyerői közül Singspiel emelkedik ki, aki a telivérbirodalma alapjait éppen lerakó, és egyre nagyobb sikereket elérő Mohammed Al Maktoum sejknek okozott nagy örömet győzelmével, miután megnyerte a Japan Cupot (1996), a második Dubai World Cupot és az epsomi Coronation Cupot (1997).

John Oxx, Sea The Stars és Michael Kinane

A felejthetetlen győztesek közül kiemelkedik Giant’s Causeway is, aki 2000. évi óriási nyerőszériájában megszerezte a St. James’s Palace Stakes, az Eclipse Stakes, a Sussex Stakes és az Irish Champion Stakes babérjait a Sue Magnier és Michael Tabor alkotta párosnak és Aidan O’Brien mesternek. Szintén meg kell emlékeznünk Sea The Stars-ról, aki John Oxx tréningjéből newmarketi 2000 Guineast, Epsom Derbyt, Eclipse Stakest, Irish Champion Stakest és Prix de l’Arc de Triomphe-ot nyert Michael Kinane-nel, mindezt egyetlen szezonban, 2009-ben. A tizennégy futás után veretlenül visszavonuló Frankelről, a 2012. évi nyerőről köteteket írtak már, ezennel ismét fejet hajtunk nagysága előtt. Australia 2014-ben nem talált legyőzőre Joseph O’Briennelnyergében, miután behúzta az Epsom Derbyt és az Ír Derbyt.

Gianfranco Dettori

A nagydíj legeredményesebb lovasa a nemrégiben elhunyt Lester Piggott – Dahlia (1974, 1975), Hawaiian Sound (1978), Commanche Run (1985), Rodrigo de Triano (1992) és az ugyancsak öt győzelmet magáénak tudó Frankie Dettori – Halling (1996), Singspiel (1997), Sakhee (2001), Sulamani (2004), Authorized (2007). Érdekesség, hogy Frankie apja, Gianfranco Dettori is nyert egy International Stakest (Wollow, 1976). Az idomárok között sem dőlt még el a primátus az idei futam startjáig, és valami azt súgja ez így marad. Aidan O’Brien hat elsőséget könyvelt el idáig Giant’s Causeway (2000), Duke of Marmalade (2008), Rip van Winkle (2010), Declaration of War (2013), Australia (2014), Japan (2019), Sir Michael Stoute ugyanannyit Shardari (1986), Ezzoud (1993, 1994), Singspiel (1997), Notnowcato (2006), Ulysses (2017).

Mishriff

Az idei futamban mindössze hat lovat találtunk (tizenhét induló lett volna a maximum), amihez valószínűleg köze van, hogy a címvédő Mishriff és Baaeed láttán sokaknak inába szállt a bátorság. A John és Thady Gosden kettősidomátsában álló Mishriff (2017 pm, Make Believe – Contradict, Raaven’s Pass) 17 eddigi futása után 7 győzelem, 3 második és 3 harmadik helyezés volt a mérleg több mint 11 millió font életnyeremény mellett. Nem tévedés a csillagászati összeg, nem hagytunk le a tizedes vesszőt. Sokat segített a Saudi Cup és a Dubai Sheema Classic megnyerése 2021-ben, a 2020. évi Prix du Jockey Club első díja pedig a presztízs miatt volt fontos. Amúgy sem gondoljuk egyébként, hogy a tulajdonos, Abdul Rahmán Fejszál Al Szaúd herceg (Fejszál király unokája) sokat foglalkozik holmi versenydíjakkal. Mishriffet a merész 4/1-ért is lehetett játszani a bukmékereknél.

Haggas mester

A William Haggas istállójában álló Baaeed (2018 pm, Sea The Stars – Aghareed, Kingmambo) két szezon és kilenc start után is veretlenül kentrézett a starthoz. A kifejezetten későn, 2021 júniusában debütáló mén csak mérföldön versenyzett egész életében. Három kitűnő győzelem után Goodwoodban villantott először a Group 3-as Thoroughbred Stakesben, majd azóta öt Group 1-es győzelmet aratott (Prix du Moulin de Longchamp, Queen Elizabeth II Stakes – 2021, Lockinge Stakes, Queen Anne Stakes, Sussex Stakes – 2022). A Hamdan Al Maktoum sejk által alapított Shadwell Estate színeiben induló pompás telivér győzelmi esélyeit 2/5-re adták a könyvesek favoritként.

Dubai Honour

Elképesztő, hogy a Charlie Appleby idomításában álló, Ír 2000 Guineas-t nyerő, a newmarketi 2000 Guineas-ben második helyet szerző, csikóként Group 1-es Dewhurst Stakest és Vincent O’Brien Stakes nyerő Native Trailt 8/1-en is merték jegyezni a start előtti másodpercekben! A komoly francia Group 2-es nagydíjakat nyerő, és a Hong Kong Cupban legjobb európaiként futó, alig 1 ½-as negyedik helyen végző, ugyancsak Haggas által idomított Dubai Honour (100/1), a kőkemény és szintén csak a felsőházban futó High Definition (40/1) Aidan O’Brientől, és a 37 versenyéből 6 alkalommal győztes, 9 második és 3 harmadik helyet, és az ezzel együtt járó 450 ezer font pénzdíjat bezsebelő Sir Busker (100/1) William Knight lotjából csak a tisztes helytállásban reménykedhetett.

Baaeed

Aki azt hitte meglepetés születik, alaposan tévedett. Baaeed és Jim Crowley uralta a mezőnyt, és megőrizve veretlenségét, már kimondhatjuk, Frankel nyomába eredt. Mishriff másodikként érte el a célvonalat 6 ½ hosszra a nyerőtől James Doyle-lal, Sir Busker és a szemfüles Ben Curtis alaposan kitéve magáért megszerezte a harmadik helyet Dubai Honuor (Tom Marquand), Native Trail (William Buick) és High Definition (Ryan Moore) előtt.

A menedzsment legközelebb az Irish Champion Stakesben (2000 m) kívánja indítani Baaeedot szeptember 10-én, és megtaláltuk nevezését az október 15-i Queen Elizabeth II Stakesben (1600 m) Ascotban, valamint az ugyanazon a napon, szintén a királyi versenytéren lefutandó Champion Stakesben (1600 m).

Az alábbi linkre kattintva a futam megtekinthető:

 

SHARE THIS