/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Svéd klasszisok

A svéd hét keretein belül a szombati ügetőverseny futamai az elmúlt évtizedek meghatározó svéd ügetőiről lettek elnevezve, es ennek köszönhetően röviden bemutatásra kerülnek a kiváló ügetők verseny-és tenyészkarrierjét is.

Elsőként Maharajah kerül fókuszba, aki 2005-ben látta meg a napvilágot a Menhammar Ménesben. Viking Kronos és Chili Khan(Giant Chill) fiaként háromévesen kvalifikáltak Solvallán Stefan Hultman tréningjéből. Nem kellett sokat várni az első kimagasló eredményre, hiszen október 5-én megnyerte a Svenskt Trav-Kriterium-ot 1.14,0-ban, Örjan Kihlström-mel a sulkyjában, aki hű társa volt további karrierje során is. Majdnem egy évvel később, 2009 szeptemberében a Svéd Ügetőderby trófeáját is sikerült megszereznie, illetve a Grand Prix de UET első helyét is elhozta. Teljesítőképessége elképesztő módon nőtt, így 2011-ben kipróbálták vele Párizs kiváló pályáját, Vincennest. Első versenyét, a Prix de Belgique-t egyből behúzta, majd következett a minden januári hónap végén lefutásra kerülő, óriási múltra visszatekintő Prix d’Amerique. Ebben az évben is szenzációs finist láthattunk, de itt egy második helyezéssel kellett megelégednie az akkor 6 éves ménnek, hiszen a méltán híres, Ready Cash (Indy de Vive – Kidea – Extreme Dream) végzett csak előtte Európa egyik legkiemelkedőbb versenyében.

A következő évben éppen, hogy lecsúszott a dobogóról, és negyedik helyen zárt ugyanebben a futamban. Folyamatosan jól teljesített az elkövetkezendő hónapokban is, majd végül 2014-ben megtörtént az, amire minden ügető fanatikus tréner, hajtó, tenyésztő és tulajdonos vágyik, a Prix d’Amerique trófeájának megszerezése. Itt maga mögé utasította többek közt, Up and Quick-et, Yarrah Bokót, Roxane Griffet és Timokot is. Így tehát nincs afelől kétség, hogy elképesztő versenykarriert tudhat maga mögött Maharajah, amely idő alatt több, mint 23,5 millió svéd koronát keresett, és 1.10,3-as középtávú, valamint 1.12,1-es hosszútávú rekordot állított fel.

Ezt követően remek képessége, külleme és származása révén fedezőménként folytatta pályafutását, és svéd adatbázisba beregisztráltak szerint, 1150 ivadéka született. Közülük is az eddigi legjobb utóda ugyan ezen adatbázis szerint, Who’s Who (Reality Pride – From Above), aki közel 14 millió svéd koronát keresett, és ő maga is tenyészértékkel és ivadékokkal rendelkezik. Azonban nem törpül el mellette, Makethemark (Global Naughty – Conway Hall), Moni Viking (Jeunesse Doree – Coktail Jet) teljesítménye sem, akik mind-mind 10 millió svéd korona feletti össz keresettel rendelkeznek. Eddigi legjobb USA-ban versenyző ivadéka, az olasz tenyésztésű, Alrajah One (Mariu – Varenne), aki jelenleg is Ake Svanstedt-nél áll tréningben, és vélhetően jövőre láthatjuk újra versenyezni, mivel idén ősszel lesérült.
Maharajah 2018-ban megkapta az Elit-mén kitűntetést is, és a tavalyi év statisztikái alapján is vezette a mén-listát.

Tenyészértékként is meghatározó mén ma is születési helyén, a Menhammar Ménesben éli nyugdíjas éveit, ahol 5 000 + 85 000 svéd koronáért fog fedezni 2023-ban.

Maharajah a Menhammar Ménesben, Svédországban

 

Következő svéd extra klasszis, Readly Express. Ő egy 2012-es születésű pej mén, akit O.Carlsson Ekonomi AB & AB Lavec tenyésztett. Ready Cash és Caddie Dream (Viking Kronos) fia egész életében a méltán híres Timo Nurmos-nál volt tréningben, a versenyekben pedig Jorma Kontio, illetve Björn Goop voltak állandó társai. 2015 áprilisában kvalifikált Solvallán, majd rögtön első versenyét májusban, Örebro pályáján sikerült is megnyernie. Folyamatosan javult és fejlődött, majd ugyan abban az évben, szeptemberében elhozta a a 2640 méteres, Svenskt Trav-Kriterium első helyét elképesztő időben, 1.12,8-ban. A 2015-ös évben a futásai mérlege igen kecsegtetőek voltak, hiszen 9 futásból 7 győzelmet és 2 második helyet szerzett. Egy évvel később, Jägersro-n sikerült megnyernie a Svéd Ügetőderbyt valamint a Párizsban, a Grand Prix de UET is, így ebben az évben sem volt rosszabb a statisztikája, mint az előzőben, hiszen most 8 futásból, 7 első hely és 1 második hellyel rendelkezett. 2017-ben megnyerte Svédországban például a Jubileumspokalen-t és a Svenskt Mästerskap is, majd következett 2018 január végén a Prix d’Amerique, ahol történelmi finist láthattunk elképesztő klasszis ügetőkkel, akiket mind maga mögé utasított. A dobogón mögötte a népszerű Bold Eagle és Belina Josselyn végeztek. Ennek köszönhetően 2017-18-ban is az Év Lovának választották Svédországban. Verseny karrierje során még megnyerte például a Åby Stora Pris, a UET Trotting Masters Final, a Grand Prix de France-ot, a Grand Criterium de Vitesse és a Finlandia-Ajo-t is. Életnyereménye közel 25 millió svéd korona, hosszútávú rekordja 1.11,2, rövidtávú rekordja pedig 1.08,9.

Ezen versenykarrier után kérdés sem volt, hogy hol és milyen formában folytatja pályafutását Ready Cash fia. A svéd adatbázisba eddig 479 ivadékát regisztrálták be, akik közül a legjobb jelen pillanatban, Honey Mearas (Khano Manee – Muscle Yankee), aki kanca létére több, mint 9 millió svéd koronát keresett. Mögötte nem sokkal lemaradva, az elmúlt év szupersztárja, Calgary Games (Olympia Tilly – Lindy Lane), aki 9 futásból 9 győzelemnél tart, amik közt szerepel az új pályarekordban nyert Svéd Ügetőderby valamint a Grand Prix UET. Idén egész évben a fedeztetésre fókuszáltak vele, azonban már túl van egy Kvalloppon (ahol egyébként új egyéni rekordot ügetett), és vélhetően december 14-én Solvallán, a hetedik futamban láthatjuk újra versenyezni. Tehát svéd utódai igen ígéretesek, és számuk folyamatosan nő.

Nemzetköziségét is mutatja a ménnek, hogy Olaszországban is rendelkezik utódokkal. Egyikőjük például Colibri Jet (Sarsegna Jet – Supergill), akinek rekordja 1.11,5, illetve Colonial As (Piaf dei Fiori – Varenne), aki jelenleg az USA-ban versenyzik, és 1.09,7-es rekordnál tart, de meg kell még említeni Dacinginthedark M (Leila – Andover Hall) nevét is, akinek rekordja 1.08,5.

Tehát nem túlzás azt mondani, hogy az elkövetkezendő évek egyik meghatározó ménje lehet Európának, Readly Express és utódai. Jelenleg is a Menhammar Ménesben fedez, 2023-as árai a következők, (azonban a jövő évre a fedeztetési limitje teljesen betelt): 5 000 + 110 000 svéd korona.

Readly Express a Menhammar Ménesben

 

Következő ménünk az 1998-as, amerikai születésű, Scarlet Knight (Pine Chip – Ruby Crown -Incredible Nevele), akit 2000-ben importáltak Svédországba. Igen szívós mén hírében áll, hiszen életében 80 alkalommal futott versenyben, amelyből 44 alkalommal tudott győzni, és 15 alkalommal volt helyezve. Életnyereménye közel 18 millió svéd korona, és szinte az összes típusú, távú és indítású versenyben beállított jobbnál-jobb időket.
Versenykarrierjét Stefan Melander tréningjéből, 2000-ben kezdte meg, egy solvallai kvalifikációval, majd sorra halmozta az elsőségeket. A következő évben több alkalommal is versenyzett az Egyesült Államokban, és a legnagyobb háromévesek számára kiírt versenyt, a Hambeltoniant, Meadowlands pályáján sikerült is megnyerni, így a mérföldes távon 1.10,7-es rekordot állított be. 2002-ben megnyerte trénere hazájában a SprinterMästarent, második lett a Jubileumspokalen, illetve harmadik lett Elitloppetben. A következő években is sorra halmozta a remek eredményeket, és még Franciaország prominens pályáján, Vincennesben is starthoz több alkalommal, közülük 2005-ben a Prix De Cornulier-ben szerzett egy szépen csillogó ezüstérmet.

Ezen remek versenykarrier alatt is már születtek ivadékai. A svéd adatbázis szerint, 962 csikója van beregisztrálva a rendszerbe, akik közül eddigi legjobbjai Iceland (Grandezza Ri-Probe), aki közel 10 millió svéd koronát keresett 99 startból, Kadett C.D. (Kiss of Life – Tenor de Baune), 112 futásból 8,7 millió svéd koronás pénznyereménnyel, valamint a mai napig versenyző 5,9 millió svéd korona életnyereményű, Disco Volante (Glorify – Super Arnie).

Scarlet Knight 2004-ben a Frances Bulwarks Lopp-ban

 

Az utolsó két svéd klasszis, akik már mondhatni a régebbi generációhoz tartoznak, Copiad (Texas – Bibbi Girl – Big Lama), illetve Victory Tilly (Quick Pay – Icora Tilly – Cikora Tilly).

Copiad egy 1989-es születésű mén, akit Kraft Trygve tenyésztett. Versenykarrierje során 81-szer állt starthoz, amivel majdnem 16 millió svéd koronát keresett, ami a mai viszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít. Több féle távra is remek rekordokat futott, közülük is a legjobb a rövidtávú 1.10,7- es idő. Legkiemelkedőbb eredményeihez sorolhatóak (a teljesség igénye nélkül) az 1993-ban megrendezett, 4 évesek számára kiírt Breeder’s Crown-ban szerzett első helye, 1994-ben a Finlandia-Ajo és az Elitloppet győzelme1995-ben ismét elsőként haladt át az Elitloppet célvonalán, hasonlóképpen teljesített az Olympiatravet-ben is, és utóbbit ‘96-ban is sikerült megnyernie.
Ezek után nem csoda, hogy fedezőménként folytatta pályafutását, és a svéd adatok szerint 452 ivadéka született. Közülük is a legjobbak Lukas Lupin (Armbro Kewpie – Speedy Crown), The Big Blue World (Tameway – Tamerlane), illetve Sun Protection (Ilona Sund – Sugarcane Hanover) voltak, akik több millió svéd koronát kerestek karrierjük során.

Copiad az Elitloppet előtti lehajtáson

Utolsóként kerül bemutatásra Victory Tilly (Quick Pay – Icora Tilly – Cikora Tilly), akinek csak versenykarrierjét és az ott elért eredményeit lehet bemutatni, mivel igen fiatal korában kiherélték. Quick Pay fia 1995-ben született a Stall Tilly Mg AB tenyésztésben. Kvalifikációja már 1997-ben megtörtént, de ezt követően nagyjából fél évvel volt első startja, Solvallán, amit rögtön meg is nyert. Ekkor is már Glen Norman tréningjében volt, de ez egészen 1999 május elejéig tartott, hiszen május végén már későbbi trénere és (sokáig hajtója) Stig H Johansson idomításából versenyzett. Első kiemelkedő eredményére nem kellett soka várni, hiszen ebben az évben volt a Svéd Ügetőderby, amelynek trófeáját elképesztő időben, 1.14,9-ben hozta el menedzsmentjének. Sorra növelte elsőségeinek számát, amelyek közé sorolható például a 2000-ben megnyert Elitloppet, a Jubileumspokalen, a Sundsvall Open Trot, Aby Stora Prist. A korábban felsorolt elsőségek megemlítése csak töredéke annak, amiket megnyert, illetve helyezve volt bennük, hiszen versenykarrierje alatt 101-szer állt starthoz, amelyből 70 alkalommal tudott győzni és 16-szor végzett pénzdíjas helyen, így nem csoda az elképesztő életnyereménye, ami 37, 7 millió svéd koronára rúg.

 

Victory Tilly 2006-ban

 

A fotók a Menhammar Stuteri, Terhi Piispa(sukupost.fi) oldaláról kerültek felhasználásra.

SHARE THIS