Újabb továbbképzés az ügető szakágban

Március 9-én újabb szakmai továbbképzést tartott az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete és a Kincsem Nemzeti Kft. A Kincsem Parkban a két előadó dr. Kutasi Orsolya és dr. Tuska Pál voltak, akik a takarmányszennyeződés és dopping ellenőrzés témakörökben tartottak átfogó előadást. A szakma szép számmal képviseltette magát a meglévő ismeretek felidézésben és az új kutatási eredmények értelmezésében. Az elhangzottak mind két témakörben fontosak és hasznosak voltak, melyet a mindennapi munka során remekül lehet hasznosítaniDr. Kutasi Orsolya az egyik legidőszerűbb témát dolgozta fel, a Takarmányszennyeződés vagy dopping címmel. Az előadásában felhívta a takarmánynövényekben természetesen előforduló tiltott anyagokra a figyelmet. (kakaó – koffein, teobromin, tea – teobromin, pipacs – morfium, nadragulya, csattanó maszlag – hioszcin, szkopolamin, atropin, vadkender – kannabinoidok). Külön kitért arra, hogy a nemzetközi lóversenysport (Lóversenyhatóságok Lovas Szövetsége – IFHA) és a nemzetközi lovassport (FEI) szabályozásában létezik a maradékanyag-hátralék lista (IRL). Ami azt jelenti, hogy ha a koncentrációkat tartalmazó minták a határértékek alatt vannak, akkor azok a minták negatívnak minősülnek minden esetben.

Elhangzott, hogy mik azok az elsődleges és másodlagos szerek, amik nem lehetnek a versenylovak takarmányában. Illetve az előadó felhívta a trénerek figyelmét a takarmányozási napló precíz vezetésének fontosságára. A jól vezetett napló az ő érdeküket védi elsősorban és bármikor visszanézhető, ha esetleg valamilyen probléma állna fenn. Probléma pedig bármikor adódhat. Ezt támasztotta alá egy átfogó takarmányvizsgálat kimutatása. 28 kereskedelmi forgalomban kapható, elsősorban Svájcban és Németországban csomagoltlótakarmányminta közül 18-ban (64%) találtakszennyeződésre utaló nyomokat, melyeket tiltottanyag vagy anyagok idéztek elő. Sok esetben tehát a gond már a gyárban elkezdődik, de doppingszempontjából a termelési lánc bármely szakaszábanis történhet szennyeződés (vetőmag, betakarítás, takarmánygyártas, szállítás, végfelhasználás (tárolas, alkalmazas). Miután mindig és mindenért a tréner a felelős nagyon körültekintően kell eljárnia mindenesetben.
A előadó többször kitért a hazai széna helyzetére, mely az elmúlt évek aszályos hónapjai miatt igencsak sanyarú. A csapadékszegény időjárás sokkal komolyabb gondokat okoz a széna minőségében, mint azt gondolnánk. Jelenleg nem lehet garantáltminőségű szénát venni Magyarországon. A klímaváltozás miatt a növények jelentős stresszhatásnak vannak kitéve.  
Doppingvizsgálat a lóversenyben címmel folytatja a szakmai napot Dr. Tuska Pál, aki a doppingvizsgálatokért felelős szakember a Kincsem Parkban. Előadásának a témája nem is lehetetett volna más, mint a 2015-ban bevezetésre került hazai dopping szabályzat általános ismertetése, a Kezelési napló (KN) pontos vezetésének fontossága, a tervezett és célzott edzésterv felállítása, a sérülések megelőzése, egészségügyi probléma esetén a diagnózis felállítása, szakszerű gyógykezelés és rehabilitáció.    
Örökzöld téma a (KN) és annak a precíz és szakszerű vezetése. A KN a Versenyszervező által kiadott egységes – szigorú számadású – dokumentum, melyben a tréningben lévő lovak állatorvosi kezeléseit naprakészen kell vezetni. Bele kell írni mindent, amit az állatorvos csinál a lóval (fizikális vizsgálat, vezetéses érzéstelenítés, rtg, uh, endoszkópia), valamint a gyógykezelést, a gyógyhatású készítmény beadását. A KN-nak tartalmaznia kell a kiegészítő kezeléseket is, mint a hűtés, a dörzsölés, a gipszelés, a lökéshullám terápia, a lágylézer kezelés stb. A két irányú beszélgetés során megvitatásra került, hogy mik azok amit a tréner csinál, vagy csinálhat a gyógyhatású készítmények beadása és a sürgősségi kezelés mellett. A KN naprakész vezetéséért és a gyógykezelések nyilvántartásáért az idomár felel, a kezelést végző állatorvos köteles bejegyezni, a kezelt ló nevét, a diagnózist, az alkalmazott gyógyszereket, dózissal, a kezelés időtartamát és a pihenő időtartamát. Az előadás legfőbb üzenete, a doppingvizsgálatok fontossága, a Kezelési Napló pontos vezetése és hogy sérült vagy gyógykezelés alatt álló lovat soha nem adjanak indulónak.

 

SHARE THIS