/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Csibész győzelem a Cheltenham Gold Cupban (videóval)

Írta: Kovács Botond.

A zárónapon verőfényes napsütésben több mint hetvenezer ember várta visszafojtott lélegzettel, kihez kerül idén a Gold Cup. Hét futam, köztük három Grade 1-es nagydíj került programra, és százhuszonöt telivért nyergeltek fel, miközben az úri turf-rajongók bokáig gázoltak a pezsgőben a lelátókon és a tizenöt étteremben. Persze csak azok, akik megengedhették, hogy ötszáz fontot (227 ezer Forint) fizessenek egy pohár francia nedűért. Aki nem akart túlzásba esni, már harminc fontért is ihatott egy pohárral.

Lossiemouth

Az 1939-ben alapított Triumph Hurdle a négyéves és idősebb lovakat várta 3400 méteren, nyolc gáttal. A futamot eredetileg a Surrey grófságbeli Hurst Parkban rendezték, de a versenytér bezárása után Cheltenhambe költözött 1965-ben. Lester Pigott az ugrások felett szerzett húsz győzelme közül az egyiket e futamban csípte el 1954-ben. A zárónap nyitóversenyében tovább robogott a Mullins-gépezet, és a francia tenyésztésű Lossiemouth (2019 szk, Great Pretender – Mariner’s Light, Gentlewave) magabiztosan hozta a kötelezőt favoritként Susannah Ricci színeiben az ír champion Paul Townenddel.

Ricciék örülnek

Mrs. Ricci nem sokat aggódik az emelkedő tartásdíjak és takarmány árak miatt, hiszen beszédes nevű férje Rich Ricci a Barclay’s Bank egyik csúcsvezetője, aki valójában Richard, de elég magas labdát hagyna ki amerikai üzletember létére, ha nem így mutatkozna be mindenkinek.

Amint látható, szürke kanca karrierje ígéretesen alakul, 5 versenyéből négy sikert aratott és 1 második helyet is elért, pedig yearlingként csupán 14 ezer euróért kínálták Deauville-ben az Arqana árverésén, és senkinek sem kellett.

A zenta csata hőse, Savoyai Jenő lovasszobra a Királyi Palota előtt Budán

A bírói ítéletet gondosan átnézve észrevesszük, hogy nemcsak az első négy ló (Lossiemouth, Gala Marceau, Zenta, Gust Of Wind) futott Willie Mullins tréningjéből, de hetedik Cinsa, a kilencedik Blood Destiny és a tizenkettedik Je Garde is. A mester biztosra ment. (Hadd jegyezzük meg, hogy a szerkesztőségben természetesen Zentának drukkoltunk.)

Stay Away Fay az élen, a favorit Corbet cross jobbra tör

A Spa Novices’ Hurdle-ben húsz ötéves és idősebb ló sorakozott fel a 4800 méteres táv és a tizenkét gát teljesítésére, de csupán kilencen értek célba. Tíz zsoké kíméletből feltartotta lovát, a támadásba lendülő favorit Corbet Cross az utolsó ugrás előtt ellenszegült, és úgy döntött, a barrier és a gát között préseli magát tovább, és eközben megvált lovasától. A mindvégig a frontban galoppozó és kivételes állóképességet igazoló és 18/1 kurzussal jegyzett Stay Away Fay (2017 pher, Shantou – Augusta Bay, Oscar) megszabadulva esélyes üldözőjétől Harry Cobden kezében meglepő sikert szerzett a champion Paul Nicholls mesternek. A második helyen egy még nagyobb outsider Affordable Fury (150/1) ért célba a szintén szélső esélyt képviselő Sandor Clegane (28/1) előtt. Nem csoda, hogy 1 font elhelyezése után 52.244 fontot fizetett a hármas. Stay Away Fay eddigi mérlege 3 futás 2 győzelem és 1 második hely, 91 ezer font nyeremény, plusz még kezdőként egy point-to-point siker, amiért természetesen nem járt egy huncut penny sem.

Pat Taaffe

A lelátók teljesen megteltek, és a publikum behangolt a híres Cheltenham-orkánra a nap és a míting legnagyobb izgalommal várt futama a Gold Cup előtt. A tizenhárom ötéves és idősebb telivérből álló mezőnyt 5300 méter és huszonkét akadály leküzdése várta. Az előbbiek 72.5 kg, az utóbbiak 74.5 kg teherrel álltak starthoz. A 614 ezer font összdíjazásból 351 ezer (kb.160 millió Forint) került a győzteshez, és még a hetedik helyezett is keresett 4.125 font sterlinget. A verseny történetének legsikeresebb lova Golden Miller (1927 sher, Gold Court – Miller’s Pride, Wavelet’s Pride) volt, aki ötször hódította el az Arany Kupát 1932 és 1936 között zsinórban. Pat Taaffe a legjobb zsoké máig, háromszor nyert a legendás Arkle (1957 pher, Archive – Bright Cherry, Knight Of The Garter) nyergében 1964 és 1966 között és egyszer Fort Leney-vel (1958 pher, Fortina – Leney Princess, Roi D’Égypte) 1968-ban. Tom Draper az idomár rekorder a fent említett Taaffe-lovakkal és Prince Regent (1935 pher, My Prince – Nemaea, Argos) 1946. évi sikerével. A tulajdonosok közül Dorothy Paget nevét kell megjegyeznünk hét felejthetetlen győzelemmel, amelyekről Golden Miller, valamint 1940-ben Roman Hackle és 1952-ben Mont Tremblant gondoskodtak. (A különc hölgyről külön írást közöltünk Cheltenham különce címen.)

Galopin Des Champs

A jó tempóban lefutott két kört a francia tenyésztésű favorit Galopin Des Champs (2016 fher, Timos – Manon Des Champs, Marchand De Sable) nyerte a megállíthatatlan Willie Mullins istállójából Paul Townend vezénylete alatt. A páros szinte végig bölcsen hátul helyezkedett a címvédő rivális A Plus Tard-ral és a tavalyelőtti győztes Minella Indóval együtt. A szintén remek esélyt képviselő Bravemansgame-en Harry Codben a frontban helyezkedett.

Willie Mullins, Paul Townend és a Csibész

Először Minella Indo fáradt el, majd Rachael Blackmore is bedobta a törülközőt A Plus Tard-on, így a végső küzdelem Galopin Des Champs és Bravemansgame között dőlt el, az előbbi javára. Az utolsó akadályt még fej-fej mellett vették, de földet érve Townend előnyt szerzett, amelyet a célig biztosan megtartott. Ha nem számítjuk a tavalyi Golden Millerben történt bukást, ez volt a francia tenyésztésű szupersztár csibész (Galpoin De Champs am. mezei csibész) ötödik Grade 1-es sikere egymás után. A kilencvenötödik Gold Cup győztes lovának futtatója Mrs. Audrey Turley, akinek szenvedélyében osztozik férje Greg Turley, a CarTrawler elnevezésű, gépkocsibérlésre szakosodott ír gigavállalat tulajdonos-vezérigazgatója.

A Gold Cup az alábbi linken megtekinthető.

SHARE THIS