/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Gyász, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Margareta Wallenius-Kleberg (1937-2023)

Szomorú a svéd ügetősport, mivel 85 éves korában itt hagyott minket Margareta Wallenius-Kleberg.

Margareta 1937. október 17-én született a svédországi Stockholmban. Gyerekkorát délen töltötte, míg nem Lidingöbe költözött családjával. Amikor édesapja, Olof Wallenius 1970-ben elhunyt, ő vette át Menhammar Ménes irányítását Ekerön.

Folyamatosan növekvő lovas birodalmat hagyott maga után Margareta, hiszen szerte ágazó üzletet vezetett a Menhammarban, illetve az USA-ban lévő Stooner Creek Ménesében is. Ez a két hely roppant közel állt a szívéhez, amelynek sok-sok emléke a barátokban és kollégákban él tovább. A Menhammar Ménes 2007 óta folyamatosan az év legjobb ügető tenyésztője volt, amelyből 148 db, minimum 1 millió svéd korona keresetű versenyló született. Közülük, akik extra fény csaltak Margareta szemébe, azok From Above Maharajah voltak.

 

                                               Margareta Wallenius-Kleberg egyik legjobban szeretett lovával, From Above-val
                                               Fotó: Menhammar Stuteri

 

Az évek során több, az ügető szakághoz kapcsolódó szervezetnek is a tagja, illetve vezetője volt. Például, a Svéd Melegvérű Ügető Ló Tenyésztőszövetségének (ASVT) és a Stockholmi Ügető Társaságnak (Solvalla) is volt az elnöke, valamint a Svéd Ügetősport igazgatósági tagjának is megválasztották. A stockholmi lóambulanciával is sokat foglalkozott. Halálakor a Beridna Högvakten és a Nordiska Travmuseet (Norvég Ügető Múzeum) igazgatóságának volt a tagja.

“Margareta és a Menhammar elképesztő befolyással bír(t) a sportra, amiért nem lehet elég hálásnak lenni. Nagyon odaadó ember volt, akinek a számos iparágban folytatott kiterjedt üzleti tevékenység ellenére mindig jutott ideje a lóval és ügetővel kapcsolatos kérdések megválaszolására, megoldására. Nehéz elképzelni nélküle a mai ügetősportot, és nagy szomorúsággal fogadtuk a hírt, hogy elhagyott minket – mondja Anders Källström, a svéd ügetősport elnöke.”

 

“Margareta rettenetesen sokat jelentett a svéd ügetőnek, amelynek mértékét nehéz lenne szavakba önteni. Az elhivatottsága mindenben megmutatkozott, amit csinált, és elképesztő volt látni, milyen aktív volt egészen életében. Az istálló és a győztesek köre üres lesz nélküle! – mondja Maria Croon, a Svenskt Travsport vezérigazgatója.”

 

A svéd ügetősport iránti mérhetetlen nagy odaadásának köszönhetően megkapta a Svéd Ügetősport Nagy Becsületjelvényét, és Trovet tiszteletbeli nagykövetévé nevezték ki. E kitüntetések mellett Margaretát 2013-ban a svédországi Hírességek Csarnokába is beválasztották, majd 2018-ban az Egyesült Államokban is kitűntették a Hall of Fame címmel.

Margareta meleg- és hidegvérű ügetők iránti elkötelezettsége elképesztő magasságokba ért fel, minden szakaszban részt vett, ami érintse akár a fiatal reménységek, akár a világklasszis versenylovakat, folyamatosan követte fiait és lányait versenykarrierjük során. Hetekig találgatta a nevüket, majd végig figyelemmel kísérte az életüket. Több ezer ló került ki az ő kezei alól, amiért mindenki elképesztő hálával kell legyen az egész ménes felé.

Sok erőt és kitartást kívánunk a gyerekeknek, Jonas Klebergnek és Annika Bootsman Klebergnek, valamint Margareta élettársának, Tore Erkénnek!

 

Forrás, fordítás: Travsport.se

Fotó: Emine Lundsten, Menhammar.com hivatalos oldala

SHARE THIS