/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Dettori Budapesten (11.)

A 2023. szeptember 1-3. között megrendezett Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Foodtruck Show galopp versenynapja óriási nemzetközi visszhangot kapott. Jó hírünk a szaksajtó egészen Új-Zélandig vitte, ami akárhonnan nézzük, pont a világ túlsó végén található. A továbbiakban több részben közöljük a sikeres versenynapról író szerzők cikkeit. Hosszú sorozatra számítsanak!

Dettori Budapesten

Írta: Martin Cáp, jezdci.cz (Csehország). Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Angol lovak is érkeztek a megasztárral

A budapesti Kincsem Parkot is útba ejti Frankie Dettori világkörüli búcsúturnéjának. Az őszi szezon csúcspontja a Kincsem Díj és az Imperiál Díj, amelyre angol lovak is érkeznek. Csehországot Václav Luka és Zdeno Koplík képviseli.

A közép-európai lóversenyzés történetében már számos világsztár megjelent, így a Szlovák Derbyben, a prágai Zsoké Európa Kupában és most Magyarországon is. Az évad legnagyobb mítingjén Frankie Dettori pattan nyeregbe Budapesten, és pályára lép négy angol tréningben lévő telivér is James és Fitri Hay világoszöld-rózsaszín színeiben. Dettori hatszor mázsál majd ki, két angol és négy magyar lóra.

A Kincsem Díjban (2400 méter, 22 millió forint) Paul és Oliver Cole szerződtette a világsztárt a négyéves Splendentre. A mén két hendikep győzelmet aratott idén Newburyben és Windsorban, és 89-es képességszámmal rendelkezik. A nagydíjban ott lesz David Simcock istállójából Tides Of War is, aki tavalyelőtt a Group 2-es Prix Chaudenay-ban harmadik helyezést ért el André Fabre mesternek. Kemény ellenfeleik lesznek, hiszen pályára lép a Vacláv Luka idomításában álló You Just Rock Adam Floriannal, és ott lesz a Magyar Derby hős sárgája, Amore Boy is.

A magyar gálamíting második legjelentősebb futama a Connolly’s RED MILLS – Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díj lesz (1600 m, 8 millió forint), amelyben Dettori az idén kétszer is Meydanban szereplő, 97-es képességszámú Silent Filmet lovagolja. Szintén itt láthatjuk majd az Andrew Balding által trenírozott három éves Sceptic-et, aki Goodwoodban egy jó hendikepet nyert.

Csehország a Tattersalls Overdose Díjban (1000 m, 8 millió forint) is képviselteti magát, ahol két spinter, Drish Venture és Legionar Srb indul majd a győzelemért. E futamban a Szatnkov Racing sztárját Carlos Ray-t üli Dettori. Az olasz zskoé ezen kívül a Kovács Mihály Emlékverseny – Magyar Háromévesek Nagydíjában (2400 m, 4.4 millió forint) ölti magára a Szenttamási istálló dresszét Merci Staron. E nagydíjban indul Vacláv Luka kancája, a magyar tulajdonban lévő Klára is Adam Floriannal.

Cseh szempontból a Fegentri amatőrverseny is érdekes, hiszen a világbajnoki szériában a rendkívül sikeres Matyáš Luka és Tereza Grbavčicova is érdekelt, előbbi lovasunk a négyéves Solar, utóbbi a hároméves Ego révén.

SHARE THIS