/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Crème de la crème – A világ legjobbjai (1.) Equinox – videókkal

Írta: Kovács Botond.

Equinox

Véget ért az idei síkszezon a Kincsem Parkban, és a világ legtöbb pontján is téli pihenőre vonultak a telivérek. Elérkezett a pillanat, amikor visszatekintve a mögöttünk álló esztendőre elkészítheti a szakma az értékeléseket. A hét elején jelent meg a végleges telivér világranglista, az alábbiakban a legmagasabb teljesítményt nyújtó Equinoxról lesz szó, nézzük miről tájékoztat a Longines World’s Best Racehorse Ranking!

Az első tíz helyen, amelyen több megosztott helyezés szerepel három ázsiai és hét európai telivér neve szerepel:

Helyzés Rating Ló neve Elletett Ivara Tenyésztő Tulajdonod Idomár
1 129 Equinox (JPN) 2019 mén Northern Farm Silk Racing Co Ltd Tetsuya Kimura (JPN)
2 128 Ace Impact (IRE) 2020 mén Mrs. Waltraut Spanner Gousserie Racing & Ecuries Serge Stempniak Jean Claude Rouget (FR)
2 128 Mostahdaf (IRE) 2018 mén Shadwell Estate Company Ltd. Shadwell Estate Company Ltd John & Thady Gosden (GB)
4 127 Big Rock (FR) 2020 mén Yeguada Centurion Sl Yeguada Centurion SL Christopher Head (FR)
4 127 Hukum (IRE) 2017 mén Shadwell Estate Company Ltd. Shadwell Estate Company Ltd Owen Burrows (GB)
6 126 Westover (GB) 2019 mén Juddmonte Juddmonte Ralph Beckett (GB)
7 125 Golden Sixty (AUS) 2015 herélt Asco Internaional Pty Ltd. Stanley Chan Ka Leung Francis Lui (HK)
7 125 Lucky Sweynesse (NZ) 2018 mén P.L. Dobrowki, Explosive Cheng Ming Leung, Cheng Yu Tung, Cheng Mei Mei & Cheng Yu Wai Manfred Man (HK)
7 125 Paddington (GB) 2020 mén Tabor, Smith, Magnier, Westerberg, Brandt Tabor, Smith, Magnier, Westerberg, Brandt Aidan O’Brien (IRE)
10 124 Auguste Rodin (IRE) 2020 mén Tabor, Smith, Magnier, Westerberg Tabor, Smith, Magnier, Westerberg Aidan O’Brien (IRE)
Josida Kacumi

Equinox (2019 stpm, Kitasan Black – Chateau Blanche, King Halo) a japán tenyésztőóriás Northern Farm Hokkaido szigetén található ménesében elletett. A Northern Farm tizenkét éven át (2010-2021) a szigetország legsikeresebb tenyésztőjének számított, és most sem a sor végén kullog. Jelenleg körülbelül háromezer ló ropogtatja farmjukon az abrakot, melyeknek összértéke kb. 35 milliárd forint. Josida Zenja alapító atya 1967-ben döntött úgy, hogy belevág a tenyésztésbe, akkor még Sadaj Farm néven, amit 1994-ben egy átszervezés után változtattak meg a jelenlegire. A ménes tulajdonosa Zenja szán három fia és egyben örököse Kacumi, Haruja és Teruja (Kacumi a főnök). A tenyésztői munka hallatlanul magas színvonalon folyik, külön kötetre lenne szükség a sikeres lovak felsorolására. Most csak néhányat említünk: Deep Impact (RPR 133), Delta Blues (RPR 125), Lys Gracieux (RPR 124), Saxon Warrior (RPR 122), Almond Eye (RPR 121), ahogy mondtuk, a listát hosszan folytathatnánk.

 Cristophe-Patrice Lemaire – a japánná vált francia

A Silk Racing színeiben induló mént kétévesen egyből komoly feladat elé állították a Grade 2-es, 1800 méteres Tokyo Sports Hai Stakesben, amit a hosszú évek óta Japánban élő Cristophe-Patrice Lemaire kezében magabiztosan abszolvált tizenegy kihívója előtt a szezon végén. A téli pihenő után a magabiztos Kimuja Tecura mester egyből a Tenno Shót, vagyis a 2000 méteren futott Japán 2000 Guineas-t szemelte ki idomítottjának.

Take Jutaka – élő legenda

A remekül versenyző Equinox kikapott ugyan egy hosszal tréningtársától, a remek Geoglyph-től, de sőt, a május végi Tokyo Yushun (Japán Derby) sem a úgy jött ki, ahogy szerették volna, mert Do Deuce a legendás Take Jutakával nyakhosszal előbb ért célba. A vereségnek köze lehetett egy verseny közben a bal elülső lábra beszerzett sérülésnek, ami később hamar meggyógyult. Do Deuce-ről megjegyezzük, hogy ő volt 2021-ben a legjobb kétéves ló Japánban. Innentől fogva azonban már csak győzelmekről beszélhetünk, méghozzá a legmagasabb szinten.

Hirohito császár – a lovakat is szerette

A következő megmérettetés a Hirohito császár által 1937-ben alapított Tenno Sho volt. Az elnevezést nem bonyolították túl, hiszen szó szerint a Császár Díját jelenti. Hirohitóról megjegyezzük, hogy ő volt a leghosszabb ideig trónon lévő császár, ami elég nagy szó, hiszen dicső elődje, a mitikus államalapító Dzsimmu Kr. e. 660-ban kezdte a sort. A sors fintora, hogy pont Hirohito kényszerült a II. világháború után amerikai nyomásra deklarálni, hogy nem isten. Nem érdektelen az sem, hogy Hirohito nemzetközileg elismert tengerbiológus is volt, több hidropolip felfedezésével gazdagította a tudományt, pont ezért külön dicséretes, hogy a versenylovakra is gondolt. Ráadásul duplán, mert két Tenno Shót futnak Kiotóban. Egyet tavasszal, egyet ősszel, mindkettőt 3200 méterre. Valószínűleg Japánból ered a bölcs mondás: Ha egy jó, a kettő még jobb.

Kitasan Black

A jelenlegi uralkodó Naruhito császár nem garasoskodik, mindkét nagydíj összdíjazása egyenként 420 millió jen, vagyis 1 milliárd forint. A győztesnek 470 millió forintnak megfelelő összeg üti a markát, amit a Japán Jockey Club (Japan Racing Association) megfejel még egy ugyanekkora prémiummal. Equinox volt az ötödik hároméves, aki az őszi Tenno Shót megnyerte az elmúlt csaknem kilencven évben, és Kitasan Black árfolyamát is emelte a diadal, hiszen első Grade 1-nyerő ivadékát vezették vissza a győztesek körébe. Kitasan Black 2016-ban a tavaszi Császár Díját nyerte, 2017-ben mindkettőt. 2017 őszén világrekordot állított fel 3.12,5 időeredménnyel, amit azóta is tart.

Arima Jorijasu

A 2022. évi szezon végén az Arima Kinent vette célba a menedzsment. A nagydíjat 1956-ban alapították, és Nakajamában futják 2500 méteres távon. A nagydíj névadója Arima Jorijasu egykori mezőgazdasági miniszter, a pálya alapítója és a női jogok élharcosa. Fiatal éveiben marxistának vallotta magát, de utána hamar észhez tért. Az Arima Kinen a szigetország egyik legnagyobb presztízsű versenye, 864 millió jen (2.03 milliárd forint) talál új gazdára az indulók között, persze a szokásos 200 millió jen futtatói prémiummal együtt. A meglehetősen zárt japán versenyüzem szabályaira jellemző, hogy ugyan 2000 óta külföldi tréningben álló telivér is indulhat az Arimán, de csak akkor, ha előtte, még ugyanabban az évben (!) megnyerte a Japan Cupot. Természetesen ilyen telivér még nem akadt, de nem érheti szó a ház elejét, a lehetőség megvan rá. Az Arimam Kinen azért is különleges verseny, mert tizenhat indulóból tízet a rajongók szavazata juttat a futamba. A maradék hatot a pénznyeremény kvalifikálja. Mondanunk sem kell, a 13/10-en jegyzett Equinox hozta a kötelezőt, és tizenöt kihívójától űzve elsőként száguldott át a célvonalon.

Madame George Sandor

Nem tudunk ellenállni, ezért megjegyezzük, hogy a második helyen Boldog Hos ért haza, akinek Boldogság nevű anyját Sándor Györgyné (Mme George Sandor) tenyésztette és futtatta Franciaországban. A Group 3-nyerő magyar-francia kanca három futás után veretlenül került ménesbe Japánban. A mezőnyben ott volt az egy hónappal korábban Japan Cupot nyerő Vela Azul is, de csak a tizedik hely jutott neki. A bukik valamit sejthettek, mert már 9/1-es kvótával is adták.

A tavalyi világranglistán ugyan csupán a harmadik hely jutott Equinoxnak, de ha azt vesszük, hogy a legjobb Flightline és a második helyezett Baaeed visszavonult, hősünk a világ legjobb lovaként kezdte az idei szezont.

Equinox Dubajban

Nem kellett sokat várni az első győzelemre, mert március 25-én a Dubai Sheema Classicban (2400 m) három és fél hosszat vert az Ír Derbyt elhódító Westoverre. E futás után 129-es képességszámot ítéltek Equinoxnak a hendikepperek, ami azt jelentette, hogy 2014 óta harmadszor áll a világ legtetején japán tréningben álló telivér (Just A Way – 2014, A Shin Hikari – 2016).

Naruhito császár és Maszakó császárné integet a lóversenyen

A 2200 méteres júniusi Takarazuka Kinen előtt érthető okokból már csak 30/100 kurzuson fogadtak el téteket a bukmékerek a sötétpej sztárra, de majdnem meglepetés győzelem született, ugyanis Equinox nem vett jó startot és kiugrás pillanatában elveszítette egyensúlyát. Klasszisa azonban megmentette, és nyakhosszal Through Seven Seas előtt ért célba. Az újabb őszi Tenno Sho előtt egyértelműen Equinox volt a játékosok kedvence, annak ellenére, hogy a tavaszi Tenno Sho nyerője Justin Place is starthoz állt. A duplázás azonban egyetlen pillanatra sem került veszélybe, és Lemaire döbbenetes 1.55,2 alatt ért haza kedvence hátán a 2000 méteres nagydíjban.

Singspiel

A Tokióban rendezett Japan Cupot kifejezetten azzal a céllal alapították 1981-ben, hogy nyissanak a világ felé, és külföldi tréningben álló lovak is indulhassanak a mesés fődíjért (943 millió forint, plusz 250 millió futtatói prémium külföldi tréningből érkező lovaknak) meghívásos alapon. Tiszteletre méltó törekvés, bár a fentiek ismeretében kissé megmosolyogtató. Az első két alkalommal az amerikaiak vitték haza a babérokat (Mairzy Doates – 1981, Half Iced – 1982), és egy darabig szépen teljesítenek a nyugatiak (Lando – 1995, Singspiel – 1996, Pilsudski – 1997, E Condor Pasa – 1998), de Deep Impact 2006. évi győzelme óta csak hazaiak nyertek, 2016-ban Kitasan Black bizonyult a legjobbnak.

Equinox a Japan Cup nyerője

Amíg a Kincsem Parkban amiatt búslakodtunk, hogy eljött az utolsó galopp versenynap, november 26-án Tokióban a Japan Cupot futották (a versenyt minden év utolsó vasárnapján, pontosan 15:40-kor indítják – sem előbb, sem később). Az idei nagydíj azért is különleges volt, mert a mezőnyben három hölgy is nyeregbe pattant, amire eddig még sohasem volt példa. (A nyitás, ugye!) A végeredmény senkit sem lepett meg. Végig jó pozícióban versenyezve, Equinox a célegyenesben elszállt a riválisoktól, és négyhosszas győzelmet aratott állandó francia lovasa kezében.

Jonemoto Maszasi

Ekkor még nem tudtuk, hogy a Silk Racing vezetője, Jonemoto Maszasi már a méneséveket tervezi. Nem csoda, hiszen 2.21 milliárd jen összenyereménnyel (5.23 milliárd forint) a tarsolyában a tulajdonos már megnyugodhat, azt is mondhatnánk, őrült lenne, ha a tenyésztésből bezsebelhető vagyont kockáztatná. Maszasi szán e sorok írása előtt néhány órával jelentette be, hogy Equinox apja nyomdokaiba lép a Northern Farmon, és a japán telivértenyésztés szolgálatába áll.

Végezetül elmondjuk, hogy a Silk Racing japán egyik legsikeresebb futtatói klubja. Huszonhárom futtatói klub működik Japánban a 2649 egyéni futtató mellett, de e néhány klub színeiben versenyez a telivérek tizenhét százaléka (több mint kilencezer ló). A futtatói klub annyiban különbözik a szindikátustól, hogy a tagok nem fizetnek a lóért, és a nyereményekből sem részesülnek, viszont járnak nekik a tulajdonosokat megillető kedvezmények. E futtatói forma keretein belül érte el sikereit Almond Eye, Orfevre, Cesario, Lord Kanaola, Gentildonna, Lys Gracieux, Gran Alegria Crono Genesis, Epiphaneia, Buena Vista, Daring Act, Loves Only You és még sokan mások.

(Kiemelt képünköm Hirohito császár látható.)

(folytatjuk)

Az alábbi linkre kattintva a Japan Cup látható. Lejjebb görgetve Equinox összes futamát találják egy linken.

 

 

 

SHARE THIS