A régió bástyája Franciaországban

A nyugati, professzionális versenyüzemek eléggé zárt szakmai körökből állnak, ahová nagyon nehéz bekerülni. Franciaországban egyáltalán nem ritka a vendég nevezők jelenléte, főként Németországból és Spanyolországból visznek telivéreket a tulajdonosok és idomárok a magasabb nyeremények reményében. Olykor azonban Közép-Európából, leginkább cseh idomításból futó telivérek is megfordulnak gall földön, de ott megragadni és nagylétszámú ló állománnyal aktív szereplőnek lenni, nagyon keveseknek sikerül. A kiváló cseh trénerasszony, Ingrid Janáčková Koplíková az utóbbi években folyamatos fejlődéssel, sikeresen menedzseli istállóját, Franciaországban pedig már nem csak nevet szerzett magának, de régiónk egyik stabil bástyájaként is tekinthetünk rá.

A Közép-Csehországi kerület Nymburki járásában található, közel kilencezer lakosú Lysá Nad Labem városában alapította istállóját Koplíková és a mai napig ott készül a legtöbb lova. Hazájában a top idomárok között van számon tartva, elég csak az elmúlt szezon eredményeit megnézni. Ötödik lett a championátusban, 55 futásból 29 dobogós helyezéssel, ebből 13 győzelem. Idomítottjai minden negyedik versenyben diadalmaskodtak és lenyűgözően nagy, 3,3 millió koronás (kb. 52 millió forint) össznyereménnyel zárták az évet, amellyel Koplíkova kimagaslik a trénerek között.

Olyan tradicionálisan nagy, neves tulajdonosok veszik körül, mint például Jana Dufková, akinek köszönhetően több komoly klasszis került hozzá. Ilyen az év legjobb hároméves kancájává megválasztott, 103. Cseh Derby győztes Abha. Előtte a Derby előfutamnak számító kiemeltben, az extra hosszú távú 102. Conseq Velká Jarní Cenaban is főszereplő volt Tomáš Lukášekkel, majd a portugál Ricardo Sousa Ferreiraval szerezte meg a babérkoszorút. Szintén tőlük került ki a legjobb kétéves kanca, Ciotola, aki a fiatal csikók legrangosabb Listed kategóriás őszi erőpróbáján, az idén Pardubicébe áthelyezett Westminster 42. Cena Zimní královny-ban diadalmaskodott, Borja Fayos Martin támogatásával. Állományának legértékesebb tagja a most négyéves Shahbandar, aki igazán mérföldre bontakozott ki. Júniusban nyerni tudott a 20. Tattersalls Mile-on, majd két Black Type versenyben is főszereplővé vált, így egy hosszal második lett a 45. Velká Cena Prahy Ck Martin Tourban, majd győzelemmel zárta az évet a 8. Leram Millionban. Az idei szezont már a francia Riviérán kezdte és februárban rögtön két sikerrel mutatkozott be Cagnes-sur-Merben. Új lovasa Théo Bachelot lett, akit egyébként Koplíkova előszeretettel foglalkoztat más lovain is. Hazájában 31 telivér van a tréninglistáján, akik az elmúlt öt évben összesen 461-szer futottak, 63 győzelem mellett több mint 22 millió koronát kerestek.

A 103. Cseh Derby győztes Abha

Ingrid Janáčková Koplíková az utóbbi években már a franciáknál is letette névjegyét, a Földközi-tenger partján, Cagnes-sur-Merben telepedett le, ahol kilenc tulajdonostól, összesen 30 lovat regisztrált. Itt is kitűnik Jana Dufková, aki az istálló kétharmadát képezi, tizenkilenc lóval. Idén ebből 23 telivér futott már Franciaországban, 60 fellépéséből hét siker és további tizenkilenc helyezés a mérleg, több mint 133 ezer eurós kereset mellett. Említésre méltó az óriási fejlődés, hiszen míg tavaly a 123. helyen végzett az idomárok táblázatán, addig idén már beverekedte magát az élmezőnyébe, hiszen jelenleg 20. a ranglistán. Persze még bő két hónap után nehéz lenne messzemenő következtetést levonni, de az látszik, hogy a tavalyi összes futásnak a felét már elérték a lovai ezen időszak alatt – ráadásul hét győzelemnél járnak, a tavalyi tizenegyhez képest – amit azt jelzi, hogy ezzel a tempóval idén bőven túlszárnyalják a korábbi eredményeiket.

A cseh szaksajtó egyébként már arról ír, hogy Koplíkova átvette a régió zászlóvivő szerepét Václav Lukától a francia hippodromokon, ezt egyébként a számok is alátámasztják. Az elmúlt években egyeduralkodó cseh idomárlovas, ifj. Václav Luka tavaly a 169. helyre szorult vissza a rangsorban, de jelenleg most is még csak a 118. helyen áll. A hazai rajongók őt elég jól ismerhetik, hiszen itthon a Kincsem Parkban olyan lovak indultak a tréningjéből, mint például Legionar Srb (Tattersalls-Overdose Díj ötödik) és You Just Rock (Kincsem Díj ötödik), de kiváló kapcsolatot ápol a magyar futtatókkal és tenyésztőkkel is. A Nyírségi istálló tulajdonosa, Gajdos Zsolt révén Klára is egy ideig az ő tréningjében készült, valamint a most hároméves kanca, Gold Scattered szintén a kezei alatt pallérozódik. Utóbbit egyébként nem láthatta még a hazai közönség, Csehországban harmad kategóriás síkversenyekben szerzett helyezést, júliusban pedig Compiégneben is pályára lépett, Bauyrzhan Murzabayev-vel a nyergében.

Kár lenne azon vitatkozni, hogy melyikük tart előrébb, az viszont kétségtelen, hogy Ingrid Janáčková Koplíková a régiónk fontos bástyájává vált. A térség vezető idomárjainak jelenléte egyre erősebb a francia versenypályákon, ami a magyar lóversenyzés számára is hasznot hozhat. Fókuszban tartják a közép-európai régiót, sikereik pedig emelik az itteni nemzetközi versenyek ázsióját.

SHARE THIS