/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Champions Day Prágában (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Érdekes hírt kaptunk cseh barátainktól. Az ír és az angol mintát követve, és minden szerénytelenség nélkül tegyük hozzá, hogy egyben a hazai Őszi Nemzetközi Míting példáját is, Prágában (Velká Chuchle) ismét megtartják a Champions Dayt, vagyis a Bajnokok Napját. Az alábbiakban az esemény futamait tekintjük át röviden.

Shahbandar – Leram Million tavalyi nyerője

Az nap fénypontja a helyi Listed besorolású, kilencedik alkalommal megrendezendő Leram Million lesz 1400 méteres távon, hároméves és idősebb lovaknak 1,250.000 cseh koronáért, vagyis a Kincsem Díj szintjén járunk. Figyelemre méltó, hogy tavaly még csak az pénzdíj feléért futottak a telivérek. Megjegyezzük, hogy a tavalyi nyerő és Ingrid Janácková Koplíková tréningjéből érkező Shahbandar (2020 stpm, Storm The Stars – Taaqah, Arch) idén februárban győzelemmel debütált Cagnes-Sur-Mare-ben a Prix Cirrus Des Aigles-ben, tehát nem lenne meglepetés, ha címvédőként ismét látnánk.

Karel Havelka – nem engedték vissza

A 2400 méteres, hároméves és idősebb lovaknak kiírt helyi Listed Czech Turf Stakesre 550.000 koronát fordít a Cseh Jockey Club, akárcsak a hasonló kiírású, de 1800 méteres Karel Havelka Emlékversenyre. Nem tudunk ellenállni a kísértésnek, ezér megjegyezzük, hogy Karel Havelka a cseh turftörténelem legendés zsokéja, hétszeres csehszlovák sík és nyolcszoros ugró champion. Nyilván kevesebb lenne e csodás sikerek száma, ha a II. világháború után Franciaországba szökő és ott felkapott lovasnak szánító Havelkát 1949-ben csellel nem hívják haza és kényszerrel nem tartják otthon a belügyi szervek.

A legjobb csikók 1400 méteren csapnak össze az Arqana – Dr. Gersch Emlékversenyben 220.000 koronáért. Némileg meglepő, hogy a kétéves kancák számára rendezett mérföldes Prague Westminster Queen Díjra 550.000 jutott, de biztos jó okkal született a döntés.

Az eseményről az alábbi linken érhető el további szakmai információ:

http://dostihyjc.cz/index.php?page=15&id_den=11907

A tavalyi Leram Million az alábbi linke megtekinthető:

SHARE THIS