Az egykori C és D betűs névadók

Nyitókép: a 2023-as City Díj nyerője, Catania R. (id. Marko Slavic)

A szombati napon az 1974-es, kitűnő „C” betűs és a nem kevésbé jó, egy évvel fiatalabb, „D” betűs évjárat 3-3 klasszisáról neveztük el a futamokat.

City pm. (Spinning Son-Keep Blazing) – Anyjának a hasában érkezve, Rádiházán született, és a ménesi dolgozóknak köszönheti életben maradását, mivel az anyjának nem volt teje, így ők etették és nevelgették. Különleges figyelmet kapott, mivel bal szemére vak volt, erre vezethető vissza kezdeti, ideges, félénk természete a versenypályán. Hozzáértő, kiváló idomárja, Vilcsek Károly – akinél annak haláláig állt a kiváló mén – ezt különböző módszerekkel próbálta kezelni, köztük egy olyan fejtakaróval látta el, ami teljesen befedte a rossz szemét. Kezdetben még sok csalódást okozott, kétévesen csak 35.6-ot tudott. Háromévesen, a Derby-ben hibával futva, nagy végsebességgel zárkózott fel két kiváló évjárattársa, Csínom Palkó és Cousine mögé harmadiknak, itt már 26.1-et futott. Még ebben az évben elért 23.4-es idejével Csínom Palkó mögött második a rangsorban, innentől kezdve pedig fokozatosan jött előre. Az 1979-es Baka Hendikep győzelme után (27.8) – mivel abban az időben Rádiháza apamén gondokkal küzdött – 1980 első felére fedezőménként is kipróbálták, ami jó hatással volt későbbi versenykarrierjére. Közel négyhónapos ménesi szolgálata alatt 11 kancát kapott, ezalatt lassú trappokkal tartották a kondícióját. Összességében ezáltal sokkal nyugodtabban viselkedett, összeszedettebb lett a mozgása, és jöttek a sikerek is. 5-6 éves korára, a kis félszemű, a közönség által csak „Jumurdzsákként” becézett mén nagyszerű versenylóvá érett, és a magyar ügető egyik büszkesége lett. 1980-ban a kétfutásos Villám Díj, erős, szovjet és NDK-s lovakkal teletűzdelt mezőnyében az első futamban még kikapott a favorit Solo-tól, de az 1.18.6-os ideje, új magyar pályarekord volt. 1 óra múlva, a második heat-ben igazi klasszis erényeket villogtatva tovább faragta az időt 18.3-ra, könnyen verve az első futam győztesét. 1981-ben ugyanebben a versenyben másodikként ért célba. Pályafutása alatt 121-szer indult és 24 alkalommal győzött, melyekből 10 kiemelt verseny volt. 1981-től, Vilcsek Károly sajnálatos halála miatt, Varsányi Ottó idomításába került.
Versenykarrierje végéig, 1983-ig rendszeresen fedezett Rádiházán, majd véglegesen oda is vonult vissza. Legjobb ivadékai közül elsősorban Lady Flame – az amerikai import, Trotting Flame-től – emelhető ki, akinek nem csak saját csikói, hanem azoknak az utódai között is számos Derby-nyerőt találunk. Ob adta Diamond River-t és Big River-t, a gyengébb képességű Laura Szerénát adta, Pattanj! és Rohanj! pedig Fékezz! és Ámokfutó anyja volt. Végül, de nem utolsósorban a kitűnő Rendfőnök is maradandót alkotott versenyben és tenyésztésben egyaránt, apja volt a Derby-nyerő Grál-lovagnak.
City kiemelt versenyben elért sikerei: 1978 Vörös Október Díj, 1979 Baka Hendikep, 1980 Moszkvai Díj, Budapest Édesipari Kupa, Villám Díj és Őszi Kísérleti Verseny (mind Vilcsek Károllyal), 1981 Budapest Édesipari Kupa, Vörös Október Díj és Ménesek Díja (Varsányi Ottóval), 1983 Béke Díj (Matucza Lajos).
A mai napig hálás lehet az utókor, hogy anno a rádiházi ménes dolgozói megmentették ezt a kiváló mént, hiszen óriási tenyészérték lett belőle, vérvonalában a mai napig, Derby- és kiemelt nyerők egész sorát láthatjuk.

Cousine pk. (Talent Scout- Erliane) – Mezőhegyesen született, évjáratának egyik kiemelkedő egyede volt, ha nem olyan „pályatársakkal” kellett volna versenyeznie, mint City és Csínom Palkó, akkor a legjobb lehetett volna. Bár „csak” 22.8 volt a rekordja, de így is kiemelkedő eredményeket ért el állandó idomárjával, Papp Alberttel. Három kiemelt versenyt nyertek 1977-ben: Tavaszi Díj, Nemzeti Díj és Ménesek Díja, utóbbi futamban Csínom Palkót verte. Ezen kívül második lett ugyanebben az évben a Derby-ben, a már fentebb említett két évjárattársa közé ékelődve, és az Alkotmány Díjban is, az extraklasszis Api mögött. 1978-ban, a Négyévesek Nagydíjában csak Csínom Palkó tudta legyőzni. Pályarekordot tartott a 3 és 4 éves kancák között 2000 és 2400 méteren (23.3 és 24.3). Mindössze ötéves koráig versenyzett, mely idő alatt 82 futásából 21-et nyert meg, ebből a fent említett három volt kiemelt. A tenyésztésben is ki lett próbálva, de ott nem alkotott maradandót, csak Ulietta és Leonóra volt hasznos utódja. Előbbi több jó lovat adott, köztük a három kiemelt versenyt nyerő, Euréka-t.

Csínom Palkó pm. (Talent Scout-Iluska) – Az Amerikából importált apamén egyik legjobb ivadéka. Mezőhegyes büszkesége, egy kitűnő évjárat fantasztikus lova. Megbízható, nagyszerűen küzdő versenyló volt, legjobbja 20.3. Pályarekorder a 4 évesek között 3000 méterre 24.2-ben. 1980-ig versenyzett, mely idő alatt végig Fischer István tréningezte és hajtotta, 82 versenyéből 21-et nyert meg, melyekből 9 volt kiemelt, ezek sorrendben: 1977-ben Moszkvai Díj, Magyar Ügetőderby, Őszi Kísérleti Verseny, és Vörös Október Díj. 1978-ban Hungária Díj és Négyévesek Nagydíja. 1979-ben ismét Hungária Díj – erős szovjet és NDK-s lovak ellen, Ménesek Díja és Vörös Október Díj. Ezeken kívül értékes második helyezést ért el az 1977-es Ménesek Díjában, ahol a fentebb említett Cousine győzte le. Pályafutása végeztével a tenyésztésben lett felállítva, ahol néhány jó képességű ügető fűződik a nevéhez, mint Pityke, aki később Effendit és Frankensteint adta, továbbá Stádium, Riporter, valamint Rikkancs. A legjobb közülük a rádiházi tenyésztésű, Talány (anyja: Ábránd) korosztályának meghatározó lova volt a 90-esek évek közepén, nyert Bródy János Emlékversenyt, Pannónia Díjat, Sprinter Kupát és 16.7-es rekorddal rendelkezett.

Delmar pm. (Marradi-Jodi Lynn) – Somogysárdon látta meg a napvilágot, minden távon klasszis erényeket villogtatott. Az Olaszországból importált apjának és az Amerikából behozott anyjának legjobb ivadéka. Ferge László tréningjéből futva, háromévesen már pályarekorder 3000 méteren, 1.25.7-ben. Pályafutását 10 évesen fejezte be, ez alatt 174 versenyéből 27 győzelmet aratott, melyekből 6 volt kiemelt, ezek az alábbiak: 1978 Tavaszi Díj (Paulovicz János II.), 1979 Munka Ünnepe Díj, Nemzeti Díj, Négyévesek Nagydíja (mindhárom Ferge Lászlóval). 1982 Béke Díj és Ménesek Díja (City-t verve, Kajári Vince, hivatásos hajtóval). Győzelmein kívül számos nagyversenyben volt helyezve. Ezüstérmes helyezései: Őszi Kísérleti Verseny, Vörös Október Díj (City mögött), Ménesek Díja (Api mögött). Bronzérmei: Alkotmány Díj, Ménesek Díja (Csínom Palkó és City mögött), Budapest Édesipari Kupa és Béke Díj (kétszer-kétszer), Moszkvai Díj és a Téli Nagydíj, ahol már 10 éves volt. 1.19.4-es rekorddal, évjáratának legjobbjaként vonult ménesbe, ahol több hasznos csikót nemzett, közülük a kiemelt versenyt nyerő Penészvirág (rek.: 19.6) és Khán (rek.: 20.3) emelhető ki.

Dicső pm. (Let Him Roll-Honleány) – Mezőhegyesen, az Amerikából, fedezőménnek importált apjának első évjáratában született, és a negyedik évjáratú Gáborral együtt, ménesi szolgálatának legjobb ivadéka lett. Anyja gyenge képességű volt, viszont francia apától származott, ezért próbálták ki a tenyésztésben is, ahol két kitűnő mént adott, az egyik az 1965-ös születésű, több kiemelt versenyt is nyerő, Pilvax, és a későbbi, igazi klasszis, Dicső. Mindkét ügetőt Papp Albert idomította. Dicső 11 éves koráig versenyzett, mely idő alatt 197-szer indult és 25-ször nyert, melyekből ugyan „csak” négy volt kiemelt, de ebből kétszer évjáratának a legjobbjának bizonyult. 1977-ben győzött a Kétévesek Nagydíjában, majd 1978-ban a Magyar Ügetőderby-ben sem talált legyőzőre. Még ebben az évben Csínom Palkót és Cousine-t verve nyerte a Nemzeti Díjat, ezzel ismét vezette évjáratát. Idősebb korában, 1983-ban nyerte meg negyedik nagyversenyét, a Márciusi Díjat, mindegyik kiemeltben Papp Alberttel győzött. Négyévesen Moszkvában, ötödikként futott, 1600 méteren elért 19.6-os rekordjával, ismét vezette évjáratát. Nagyversenyekben még négyszer volt a dobogó alsó fokán (Őszi Kísérleti Verseny, Villám Díj, Munka Ünnepe Díj és Alkotmány Díj), és egyszer volt második a Nemzeti Díjban, Delmar mögött. 1986-ban kezdte meg ménesi szolgálatát. Legjobb ivadéka a Sennyey-t nyerő Zanussi (rek.: 16.8) volt, de a 30 versenyt nyert Dramaturg (rek.: 17.1) is igen hasznos ügetőnek bizonyult, Cigánylány (rek.: 16.2) pedig 13 versenyt nyert.

Detektor pm. (Ozark Hanover-Largo) – Rádiházán született szintén amerikai import apától és amerikai felmenőkkel rendelkező, magyar anyától. Rendkívül kemény, acélos mén volt, ezt jelzi, hogy 13 éves koráig versenyzett, ezalatt 315-ször futott és nagyjából minden kilencedikben győzni is tudott. Összesen 36 versenyt nyert, melyekből 6 volt kiemelt. Érdekesség, hogy nagyversenyekben nem szerzett sosem második helyezést, viszont kétszer volt harmadik, így még háromévesen az Alkotmány Díjban és hatévesen a Téli Nagydíjban. Kiemelt versenyekben elért győzelmei: 1978 Moszkvai Díj, Márciusi Díj 1979-ben és 1981-ben (mindháromban Ferge Lászlóval), 1982 Felszabadulás Emlékverseny (Szabó Miklós), 1983 Moszkvai Díj (Németh László) és 1984 Béke Díj (Németh László), ahol Delmar csak harmadik lett.
Rá is elmondható – mint Cousine-ra – hogy amennyiben nincs Delmar és Dicső, akkor korosztályának legjobbja lett volna. Ugyanúgy 6 kiemelt versenyt nyert, mint Delmar, és csak néhány tizeddel (19.9) volt gyengébb az egyéni legjobbja, mint a két nagy ellenfelének.

-FL-

SHARE THIS