/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Hírek Hongkongból

Írta: Howard Wright, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Új sztárt ünnepelnek a világ turfrajongói. Beauty Generation (2012 pher, Road To Rock – Stylish Bel, Bel Esprit) csak játszott a mezőnnyel a Group 1-es Champions’ Mile-ban Sha Tinben, és másfél hosszal legyőzte Singapore Slinget. Ezzel ő lett a sziget valaha élt legtöbb pénzt kereső lova, életnyereménye 86.54 millió hongkongi dollárra (3.1 milliárd forint) emelkedett. Az eddigi rekordot Viva Pataca tartotta 83.2 millió hongkongi dollárral. Beauty Generation kilencedik győzelmét aratta egymás után, természetesen mindet Group-szinten (ebből öt Group 1), eddigi huszonhét futásából tizenöt alkalommal nyert, kétszer volt második és négyszer harmadik.

 

John Moore idomár, aki nyolcadszor (!) gyűjtötte be a nagydíj trófeáját így nyilatkozott: – Minden tréner arról álmodik, hogy ilyen lova legyen. A rekord és pénznyeremény csak hab a tortán, istállószemélyzetem ismét dörzsölheti a markát, és ez így van jól, hiszen nagyon keményen dolgoznak a fiúk és a lányok. Úgy érzem, hogy ez a siker kellett hozzá, hogy a világ felfigyeljen ránk, és már mindenki tudhatja, hogy elképesztően jó ló áll nálunk. Zac Purton remekül lovagolt most is, bár kívülről úgy látszott, hogy nem sok dolga akadt. Szinte rögtön élre álltak, és elképesztően könnyed stílusban anélkül értek célba, hogy Zac megmoccant volna lovamon. Erre mondjuk, hogy kenterben verte kihívóit. Másodjára nyertük ezt a versenyt Beauty Generationnel, és ez nem történhetett véletlenül, ehhez klasszis kellett.

 

John Moore

Beauty Generation az IFHA világranglistáján immár az első helyet foglalja el, amelyen osztoznia kell az amerikai City Of Lighttal, és az ausztrál Winx-szel. A világnak tehát nem egy, hanem három legjobb lova van egyszerre, és ez pont háromszor jobb, mintha csak egy lenne.
– Az idomári utasítás az volt, hogy bízzak mindent a lóra, és csak kísérjem. Ez egyszerűnek hangzik, de aki járatos a lóversenyzés világában, az tudja, hogy távolról sem az. A feladatot sikeresen végrehajtottam, és úgy érzem, nagyon sok maradt még a lóban. Izgalommal várom a fejleményeket. Más is kapott már Beauty Generationon lehetőséget, de én lovagoltam legtöbbször. Szeretném azt hinni, hogy az én kezemben megy a legjobban. Egy remek zsoké, Oisin Murphy és Singapore Sling volt a legkomolyabb vetélytársunk, de végül nem jelentettek ránk veszélyt.
– Lovamnak nem sok versenye maradt már idén Hongkongban, ezért Japán felé kacsintgatunk. Június 2-án Tokióban futják a Yasuda Kinent, amelynek összdíjazása 190 millió jen (504 millió forint), és a mézesmadzag, hogy ha nyernénk, plusz 115 millió jen (305 millió forint) ütné a tulajdonos markát. Ha ugyanis egy ló két futamot megnyer az Asian Mile Challenge-ből (Futurity Stakes – Melbourne, Dubai Duty Free Stakes – Meydan, Champion Mile – Hongkong, Yasuda Kinen – Tokió) ennyi prémiumban részesül. Azt hiszem, erre szokták mondani, hogy nem babra megy a játék.

Ha már Japánról esett szó, érdemes megemlíteni, hogy a 2000 méteres távon rendezett Group 1-es Queen Elizabeth II Cup résztvevői közül, nem kis meglepetésre, a japán tréningben álló és 47/1-hez adott Win Bright (2014 szm, Stay Gold – Summer Eternity, Admire Cozzene) volt a leggyorsabb Sha Tinben. Hatakajema Josimoro mester lovának ez volt élete első győzelme a felsőházban. A csúcsfavorit Exultant (2014 pher, Teofilo – Contrary, Mark Of Esteem), aki stílusos győzelmet aratott az idei Hong Kong Gold Cupban és a tavalyi Hong King Vase-ban, ¾ hosszal második lett Zac Purtonnel nyergében. A futamban indult a 2017. évi Epsom Derby negyedik helyezettje, Eminent (2014 pm, Frankel – You’ll Be Mine, Kingmambo) is, de csak sereghajtó tudott lenni.

A jártató Sha Tinban

A sprinterek a szintén Group 1-es Chairman’s Sprint Prize-ban csaptak össze a távoli szigeten, és ezúttal sikerült otthon tartani a díjat. Beat The Clock (2013 pher, Hinchinbrook – Flion Fenena, Lion Hunter) az egykori champion Joao Moreira vezényletével aratott látványos sikert. Az IFHA sprinter-ranglistájának vezetője, a favorit Santa Ana Lane (2012 pher, Lope De Vega – Fast Fleet, Fastnet Rock) csalódást okozott, és csak negyedik tudott lenni az ausztrál szupersztár Hugh Bowmannel, Winx lovasával. Az idei King’s Stand Stakes-be nevezett ausztrál Viddora (2012 pk, I Am Invincible – Snow Flight, Colombia) nem kápráztatta el a királyi versenytér megjelent vezetőit, csak nyolcadik helyezést tudta megszerezni.

SHARE THIS